CS6 FREEDOM TO CREATE

Verslag

23 may 2012

Woensdag 23 mei was het DeLaMar Theater in Amsterdam de plek waar de Adobe User Group Nederland in samenwerking met Adobe Benelux een fantastisch programma presenteerde voor een tot de nok gevulde zaal met 1000 bezoekers: CS6 Freedom to create.

De opening werd verzorgd door Derk-Jan Brand, Managing Director Adobe Systems Benelux, en Bert Hagendoorn, voorzitter Adobe User Group Nederland. Na een woord van welkom werd kort stilgestaan bij de leden van Adobe User Group Nederland: creatieve professionals op het gebied van web, print, video, animatie en mobiel, van designers tot aan developers. De vereniging staat voor KING: Kennis uitwisselen, Inspiratie opdoen, Netwerken en Gezellig (of Gratis toegang zoals Bert grapte). Adobe User Group Nederland is gestart in 2007 en inmiddels de grootste Adobe-community ter wereld: het ledenaantal is op dit moment ruim 5800.

Het evenement richtte zijn pijlen op de nieuwe mogelijkheden die geboden worden in de nieuwe CS6-suite en de Creative Cloud. Met de lancering van de Creative Cloud op 23 april biedt Adobe een zeer sterk platform aan waarin creatieve mensen op alle hierboven genoemde vlakken aan het werk kunnen. De Creative Cloud biedt naast de volledige CS6-suites ook de mogelijkheid om het werk op te slaan in de cloud om het zo sneller toegankelijk te maken voor collega’s of opdrachtgevers.

In het VIP-programma speciaal voor leden van de Adobe User Group (500 leden waren gekomen!) gaf Lee Brimelow, Game Developer Evangelist, een prachtige demonstratie van verschillende platformen waar met HTML5 en Flash complete websites en games werden gebouwd die tot de top binnen de mobiele gamewereld behoren. De naadloze integratie van de platformen geeft de ontwikkelaars alle mogelijkheden om grafisch prachtige games te ontwikkelen en deze ook beschikbaar te maken voor web, iOs- en Android-devices. De boodschap: steek je hoofd niet in het zand, maar zorg dat je beide kent!

Het reguliere programma begon met een flinke dosis Amsterdamse nuchterheid en ontspanning met de Mystery Guest van de dag: Henk Schiffmacher. Deze Amsterdamse tattoo-artiest wist het publiek uitstekend te vermaken met een presentatie van zijn werk dat hij gedurende een aantal avonden met zijn vingers op een iPad had gemaakt. Henk wist echter als geen ander duidelijk te maken dat met zijn vrije geest nog genoeg te creëren was met Adobe-tools op de iPad en soortgelijke devices. Aan het eind van zijn optreden greep hij daarom ook gretig de iPad terug.
Paul Trani, Worldwide Web Evangelist, deed daarna de introductie van het middagprogramma waarin de drie onderdelen Interactive Media Tools, Core Creative Tools en Digital Video Tools besproken werden. Tijdens de introductie werd eerst een duidelijke uitleg gegeven van de mogelijkheden binnen de Creative Cloud. Getoond werd hoe je de software kunt downloaden, maar ook hoe je bestanden in de Cloud kunt uploaden en bekijken met je browser. Paul gaf ook een demonstratie van wat er mogelijk was met een iPad, Adobe Photoshop Touch en de Cloud. Foto’s werden snel en eenvoudig uit de Cloud gehaald, voor een deel samengevoegd en teruggezet in de Cloud. Als laatste gaf Paul een prachtige demonstratie van enkele nieuwe tools binnen Photoshop CS6 en werd er met Muse getoond hoe je via een grafische interface een complete website in elkaar kan zetten.
Ton Frederiks, Solutions Consultant, opende zijn presentatie met een korte demonstratie van Illustrator versie 1.0. Dat gaf een prachtig beeld waarmee Adobe ooit was begonnen en dat was meteen een mooie stap richting een uitgebreide demonstratie van de nieuwe mogelijkheden binnen Illustrator CS6. De zaal volgde het beeld in stilte, maar liet zo nu en dan een gemeenschappelijk ‘oeh', 'aah' en 'wauw’ horen.
Ook Pieter van Helvoirt, Channel Manager, wist met zijn demonstratie van Indesign CS6 de handen op elkaar te krijgen. Tijdens de demo werd heel duidelijk dat CS6 klaar is voor de oude én nieuwe media: krant, online of tablets/telefoons. De tools binnen CS6 bieden alle vrijheid om de content zijn vorm te geven voor papier of scherm. Naast Illustrator werden ook tijdens deze demonstratie weer enkele nieuwe functies binnen Photoshop op het grote scherm getoond. ‘Content Aware Fill’ en  de ‘Content Aware Move Tool’ waren voor vele gebruikers een zeer welkome uitbreiding.
Vlak voor de pauze kwam Jason Levine, Principal Worldwide Video Evangelist, een eerste keer op het podium om de nieuwe onderdelen binnen de CS6-suite voor video te demonstreren. Jason komt al jaren naar Amsterdam voor demonstraties van de Production Premium-onderdelen en weet als geen ander mensen te inspireren om digitaal aan het werk te gaan met Adobe en video.
In het eerste deel werden Prelude CS6 en Premiere CS6 met zijn vernieuwde interface op het grote scherm gedemonstreerd.  Prelude is geheel nieuw binnen de suite. Dit programma geeft de editor de mogelijkheid om beelden selectief te importeren binnen een project en aan de beelden metadata (tekst en opmerkingen) toe te voegen en tegelijk beelden om te zetten naar verschillende formaten. De interface van Premiere CS6 werd daarna gedemonstreerd en de ondersteuning van OpenGL op de Mac.

Na de pauze werd het programma voortgezet met een uitgebreide demonstratie van Paul over CSS3 Media Query’s in Dreamweaver CS6 voor het creëren van webcontent die zich automatisch aanpast aan het formaat van een scherm. Steeds meer mensen gebruiken een tablet voor het bekijken en lezen van webcontent en dat vereist dat websites zich dynamisch kunnen aanpassen aan de capaciteit van de verschillende schermen
Ton nam het vervolgens over van Paul voor een uitgebreide demonstratie van Camera Raw, Photoshop CS6 en Bridge. Hierbij werden lenscorrecties op foto’s uitgevoerd, 3D-beelden gemanipuleerd en een heuse video in Photoshop CS6 gemaakt.
Dat was het sein voor het tweede deel rond video met Jason Levine die in het begin behoorlijk was afgeleid door het feit dat iemand zijn camera had ontvreemd. Dit had duidelijk invloed op de energie van de presentatie en de zaal voelde duidelijk mee met de video-evangelist. Gelukkig wist Klaasjan Tukker de dag van Jason weer goed te maken door het toestel op het podium te brengen. Zonder kwaad te willen had een collega het toestel even geleend om wat foto’s van de buitenwereld te maken en was dat vergeten te melden bij de eigenaar. Jason was duidelijk opgelucht en zijn demo’s werden met extra veel energie de zaal in geslingerd.

Die energie wist Joshua Hirsh van Big Spacehip prachtig te continueren met een uitgebreide demonstratie over het werk dat het de afgelopen jaren voor verschillende klanten heeft gemaakt. Onmogelijke taken binnen onmogelijke deadlines met een geweldig product als resultaat.
Maar ook de opbouw van het bedrijf, de indeling van de werkplekken en de vrijheid waarmee men binnen het bedrijf aan projecten kan werken kwam ter sprake. Het geheel sloot naadloos aan op de titel van het programma: Freedom to Create.  Geef mensen de tools en de vrijheid en ze maken prachtige producten waar bovendien ook nog geld mee verdiend kan worden. Niet geheel onbelangrijk in deze tijden.

Alle optredens zijn tijdens de dag met meerdere camera’s op video vastgelegd door Edo van Santen en zullen binnenkort online beschikbaar komen zodat iedereen die er wel of niet bij was alles nog eens rustig thuis kan bekijken.

Dank aan Gert Kracht (@iGert) voor dit uitgebreide verslag!

Reacties

Ik had graag mee gedaan maar kon door een error niet inschrijven. Volgende keer maar weer... Groet, Emiel
Leuk event compliment voor de organisatie. Daarnaast wilde ik dit toch nog even kwijt!! Cs6 Creative cloud lijkt een mooi product, maar ik heb toch een behoorlijke afknapper gekregen!!! Het zou multiplatform zijn dat is het dan ook wel maar, als je op meerdere platforms werkt dan niet!!! Ik vroeg me af of ik zowel op mijn desktop als op mijn labtop de software kon installeren. Dat kon wel als het allebei windows of allebei mac zou zijn. Nu heb ik een windows desktop maar ook een Macbook dat gaat dus niet!! ik vind dit absoluut te gek voor woorden het mag op twee computers maar wel met hetzelfde besturingsysteem. Ik vraag me dus af of ik de enige ben met dit probleem? Ik ken uit mijn eigen netwerk diverse mensen die op meerdere besturingsystemen werken Ik hoop dat Adobe dit gaat veranderen. Groet, Marcel Krijthe
CS6 Freedom to create
Adobe en de Adobe User Group organiseren een groots creatief event rondom CS6
DeLaMar Theaters
Marnixstraat 402
1017 PL Amsterdam

Programma

VIP-sessie (voor leden Adobe User Group)
11:45: Ontvangst + lunch
12:40: Welkom door Bert Hagendoorn (Adobe User Group) en Derk-Jan Brand (Adobe)
12:45: VIP-programma - Lee Brimelow over Flash Gaming

CS6 Freedom to create
13:30: Ontvangst
14:00: Opening
14:10: Welkomdoor Bert Hagendoorn (Adobe User Group) en Derk-Jan Brand (Adobe)
14:15: Mystery Guest!
14:25: CS6 Freedom to create, deel 1 (door Adobe-crew)
15:40: Pauze
16:10: CS6 Freedom to create, deel 2 (door Adobe-crew)
17:20: Joshua Hirsch (Big Spaceship)
17:50: Prijsuitreiking en afsluiting
18:00: Network drinks