AUG PRESENTS FITC SNEAK PEEK

Verslag

15 february 2012

Zondagavond 27 februari was MediaMatic de locatie waar de FITC Sneak Peek plaatsvond. Terwijl ongeveer 150 leden zich verzamelden op de creatieve plek werd er veelal genoten van een biertje en een enkel colaatje. In spanning wachtte iedereen tot Bert Hagendoorn de presentatie zou openen zodat de FITC Sneak Peek van start kon gaan.

Bert begon met een korte inleiding en feliciteerde hierin Shawn Pucknell (Director of FITC) met het vijfjarig bestaan van “FITC Amsterdam”. Als cadeautje ontving hij een lekkere fles champagne en een originele Amsterdamse joint.

De sprekers waren gevraagd om niet alleen over hun werk, maar vooral ook over hun passie te praten. De eerste spreker Lee Brimelow grapte dat hij dit niet te letterlijk zou nemen omdat hij anders alleen maar over ‘baseball and porn’ zou gaan praten. Lee is bekend van de videotutorialsite gotoandlearn.com en werkzaam als developer-evangelist bij Adobe. In zijn presentatie vertelde hij vooral over de toekomst van Flash. Zo had hij als voorbeeld Monocle: een app waarmee je gemakkelijk fouten in je Flash-bestanden kunt ontdekken. Een zeer praktisch programma dat bedoeld is om het proces van je framework tot op het frame nauwkeurig te volgen.

Als tweede spreker was Grant Skinner aan de beurt. Zijn presentatie begon met een verhaal over zijn opa die zelf zijn tools ontwikkelde om zo datgene te produceren wat hij eigenlijk wilde maken. Grant nam deze manier van werken over en ontwikkelde zo zijn persoonlijke Flash-plugins die het produceren van de uiteindelijke applicatie alleen maar versnelden. Na 14 jaar met Flash gewerkt te hebben was de uitdaging volgens hem ver te zoeken. Het framework was zo goed als af, en het was alleen een kwestie van dingen uitvoeren. Zijn grootste passie - “het puzzelen in rotzooi” - probeert hij momenteel terug te vinden binnen HTML5. Daarbij liet hij een geweldig onderzoek zien waarbij hij een simpel MP3-bestand via een grote omweg omtoverde tot een visuele HTML5-animatie. Grant had in zijn presentatie nog een opmerkelijke onthulling. Zonder dat hij het doorhad, startte hij Flash CS6 op, iets wat velen in de zaal nog niet gezien hadden!

Als derde spreker stond eigenlijk Memo Akten gepland, maar op het laatste moment werd hij vervangen door Geoff Lillemon. Geoffs presentatie was een beetje geïmproviseerd, maar dat maakte zijn verhaal niet minder interessant. Hij creëerde vooral nieuwe projecten door verschillende media te combineren. Zo gebruikte hij een stilleven om daarop gekke animaties te visualiseren zodat er eigenlijk weer nieuwe objecten en ideeën ontstonden. Met deze inspiratie in het achterhoofd zette hij de modellen in een 3D-programma zodat deze weer digitaal gebruikt konden worden voor een video. Zijn indirecte passie was daarom ook iets creëren wat je inspireert, om het idee vervolgens te verkopen. Geoff was vooral een verrassende spreker omdat hij niet in ging op de techniek maar juist de creatieve kant liet zien.

Andreas Müller was als een na laatste aan de beurt en lichtte vooral een project toe waar hij al enige tijd mee bezig is. Voor hem is het leerproces belangrijker dan het uiteindelijke eindresultaat. Een project is daarom voor hem ook alleen leuk/interessant als er een uitdaging in zit en het voor een nieuwe ontdekking zorgt. Zo gaf hij als voorbeeld een project waaraan hij in 2009 was begonnen, maar wat nog steeds niet af was. Inhoudelijk ging het project nergens om, maar de uitkomsten en de leermomenten die hij hier uit trok waren veel meer waard.

Last but not least was het de beurt aan Golan Levin. Golan begon zijn presentatie met een groot probleem van zijn 4 jaar oude zoontje. Hij ontdekte namelijk dat je verschillende soorten speelgoed niet met elkaar kon combineren. Zo is een autootje maken van onder andere Knex en Duplo een lastige taak als je ze niet met elkaar kunt koppelen. Golan zag een uitdaging en dacht: ''Challenge accepted." Hij bedacht een nieuw soort speelgoed waarbij je verschillende systemen kunt koppelen, een soort koppelstukjes waardoor je onder andere een Knex-object aan je Duplo-creatie kunt klikken. De “Free Universal Construction Kit” is nog niet te koop omdat Golan nog in gevecht is met licenties en copyrights. Maar als we de typisch Amerikaanse promotievideo mogen geloven, dan wordt dit het speelgoed van de eeuw!

Na een stevig applaus en een kort dankwoord van onze host Niels de Keizer was het tijd voor nog een paar biertjes. Kortom, de FITC Sneak Peek was een waar succes, met vijf korte maar interessante verhalen over verschillende sprekers en hun passie.

Jordy van den Boom & Manouk van den Berg

AUG presents FITC Sneak Peek
FITC en de Adobe User Group slaan de handen ineen voor een exclusieve sneak peek van FITC Amsterdam!
Pakhuis de Zwijger, Amsterdam
Piet Heinkade 179
1019 HC Amsterdam

Programma

19:00: Opening
19:30: Lee Brimelow
19.50: Grant Skinner
20.10: Memo Akten
20.30: Andreas Müller
20.50: Golan Levin